Spider-Man komiksy, ktoré inšpirovali film No Way Home

Obľúbený pavúčí hrdina Spider-Man sa dostal na kinoplátna s najnovším Marvel filmom No Way Home. Ktorými komiksovými predlohami sa tvorci inšpirovali?

Kým sa kinosály po celom svete plnia fanúšikmi Petra Parkera a na plátne sa na pavučinách húpa svetom MCU Tom Holland so Zendayou, nám ostávajú oči pre plač. Na Slovensku si môžeme len zbožne priať, aby sme sa úspešne vyhli spoilerom, ktorých je plný internet a že po novom roku konečne uvidíme film aj my, keďže súčasné pandemické opatrenia nám prístup do kín znemožnili. Čakanie si však môžeme spríjemniť čítaním komiksov. Poďme si predstaviť tie, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou film Spider-Man No Way Home inšpirovali.

One More Day

Počas eventu Civil War (Občanská Válka - Legendy Marvel) Spider-Man oficiálne odhalil svoju tajnú totožnosť svetu. Dozvedela sa to aj jeho teta May, ktorej reakciu si môžete prečítať v komikse Amazing Spider-Man: Odhalení. Peter toto rozhodnutie však rýchlo oľutoval, keďže jeho následkom bola postrelená teta May. Práve dopad tejto udalosti preskúmava príbeh z pera J.M. Straczynskeho (prečítaj si aj Amazing Spider-Man: Hříchy minulosti), v ktorom Peter vyhľadá Doctora Strange a požiada ho, aby pomocou kúzla zmenil nedávne udalosti jeho života. Strange však Petra odmietne a preto sa s prosbou o pomoc obráti na diabla sveta Marvel Comics, obávaného Mephista. A ako to už pri diabloch býva zvykom, pomoc nebude zadarmo. Mephisto zmení nedávnu minulosť, ale na oplátku sa z minulosti vymaže aj svadba a manželstvo Petra s Mary Jane.

Príbeh si obľubu u fanúšikov nezískal a radí sa medzi tú časť Straczynskeho runu, ktorú by najradšej nechali vymazať z histórie. Kľudne aj Mephistom. Komiks vyšiel aj v češtine v rámci kolekcie  Komiksový výběr Spider-Man pod názvom Jen o den víc.

One Moment in Time

Na udalosti OMD priamo nadväzuje príbeh One Moment in Time od J. Quesada (autora môžete poznať z príbehu známeho x-mena Wolverine: Zrození (Legendy Marvel). V ňom dochádza k niekoľkým zásadným zisteniam. Napríklad že udalosťou, ktorou Mephisto prekazil svadbu M.J. a Petra bol fakt, že vypustil do ulíc zločinca, ktorý Petrovi zabránil stihnúť svadbu. Podstatnejším odhalením bolo ale zistenie, že Doctor Strange sa Petrovi pomôcť pokúsil a začal zosielať kúzlo, vďaka ktorému mal celý svet zabudnúť, že Spider-Man odhalil svoju tajnú identitu. Peter však počas zosielania kúzla začal špekulovať, či by si to nemohla pamätať aspoň Mary Jane.

Ak Vám to príde povedomé, tak rovnakú scénu odhalil aj trailer z No Way Home. Samozrejme, takéto zasahovanie do mágie neprinesie nič iné než chaos a deštrukciu. Tento komiks v češtine nevyšiel.

Happy Birthday

Posledným komiksom, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou inšpiroval No Way Home, znovu pochádza z pera J.M. Straczynskeho. V ňom Spidey po boku Fantastickej Štvorky, Avengers a Doctor Strange chránia Manhattan pred interdimenzionálnou hrozbou. Tou je práve Strange-ov záporák Dormammu a v momente, keď ho chce Strange poslať naspäť do jeho dimenzie, sa všetko nepekne zvrtne. V komikse Marvel-Verse: Doctor Strange sa Strange stretáva so Spider-Manom, ktorý mu pomáha skrze multiverzá zachrániť jeho realitu. Spidey cestuje časom do svojho mladého tela a je nútený znovu prežívať najslávnejšie súboje svojej kariéry. S plejádou protivníkov to ale neprebieha úplne ako predtým a Peter sa dočká aj pár nepekných zvratov. Naviac je na jeho hlavu vypísaná odmena, ktorú si mieni nechať vyplatiť smrtiaci Killshot.

Týmto príbehom sa Straczynski fanúšikom zavďačil podstatne viac a ide o naozaj skvelé čítanie. Komiks vyšiel v češtine, rovnako v rámci kolekcie Komiksový výběr Spider-Man a to pod názvom Všechno nejlepší.

 

Pre tých najmenších čitateľov odporúčame Marvel komiksy so Spider-Man tématikou v slovenčine s podnázvom Môj prvý komiks (MPK):

 MPK 01: Avengers - Rukavica nekonečnaMPK 02: Spider-Man - Veľká moc, veľká zodpovednosť

 

 

V zberateľskej edícii známej značky figúriek Funko POP! vyšla séria Funko POP! Spider-Man No Way Home, v ktorej nájdete okrem Spider-Mana aj jeho priateľku MJ, kamaráta Neda a Doctora Strange. Spider-Man vyšiel až v troch verziách:

Spider-Man No Way Home: Spider-Man Integrated Suit

Spider-Man No Way Home: Spider-Man Upgraded Suit

Spider-Man No Way Home: Spider-Man Black and Gold Suit - vychádza vo februári 2022

Pevne veríme, že čoskoro si budeme môcť na vlastné oči overiť to, či a ako veľmi sa film Spider-Man No Way Home inšpiroval týmito príbehmi. Reakcie zo zahraničia sú nadšené a hovorí sa o najlepšom Spider-Man filme. Narazili sme dokonca aj na zrovnávanie s Avengers Endgame. Uvidíme. Každopádne, nevieme sa dočkať. A čo Vy?

Článok vytvorený v spolupráci s Nix Uotan - pozrite si jeho videá o komiksoch, ktoré u nás nájdete a nezabudnite využiť jeho zľavový kód CauteKomiksaci na váš ďalší nákup v Nekonecno.sk :)