TOP 7 Batman komiksov a s ktorým začať

Zaujíma ťa príbeh Batmana, no strácaš sa v nespočetnom množstve komiksov, ktoré o ňom vyšli? Ver nám, že nie si sám. Vzhľadom na to, že túto otázku dostávame často, rozhodli sme sa vytvoriť zoznam najlepších Batman komiksov, ktoré by si mal prečítať každý fanúšik. Výber zahŕňa časom overené klasiky a taktiež aj úspešné diela z posledných rokov, ktoré si fanúšikovia zamilovali.

V tomto článku si povieme kto je to Batman, prečo sa stal takou populárnou postavou a nakoniec prejdeme na zoznam najlepších komiksov o Temnom rytierovi.

Batman - najikonickejšia postava DC komiksov

Bruce Wayne je komiksová postava, ktorá sa po prvýkrát objavila v 27. zväzku série Detective Comics v roku 1939 a bola vytvorená autormi Billom Fingerom a Bobom Canem.

Ako sa stal z Brucea Waynea Batman? Tento príbeh možno poznáš, no opakovanie je matkou múdrosti. 

Po tragickej smrti rodičov sa Bruce Wayne rozhodol, že zločin v Gotham City, meste, v ktorom žije, nezostane beztrestný. Vycvičil sa fyzicky aj mentálne, vybavil sa najmodernejším vybavením a technológiami (keďže jeho rodina bola jedna z najbohatších rodín v meste) a stal sa nočnou morou pre všetkých zločincov. 

Batman nemá žiadne superschopnosti - celá jeho postava je postavená na tvrdom fyzickom tréningu a silnej vôli v očistení mesta Gotham od kriminálnikov, ktorí ťahajú za nitky mesta v podsvetí. 

V čom je Batman taký výnimočný?

Určite ti neušlo, že Batman je postavou z DC comics, ktorej sa venuje najviac pozornosti, má najviac filmových a seriálových adaptácií a najviac komiksov. Poďme si teda zhrnúť, v čom tkvie výnimočnosť Batmana:

  1. žiadne superschopnosti - na rozdiel od iných hrdinov, Bruce Wayne nemá žiadnu nadľudskú silu a hrdinu zo seba spravil len vlastnou tvrdou prácou (a čiastočne tým, že je bohatý a mohol si dovoliť nákup najlepších technológií 🙂)
  2. motívom sú trauma a bolesť - smrť jeho rodičov je emočne silnou udalosťou, ktorá ho doviedla k boju proti zločinu a prebudila v ňom hlad po spravodlivosti
  3. skvelé detektívne schopnosti - Batmanov intelekt a schopnosť myslieť niekoľko krokov dopredu z neho robia perfektného detektíva a kto z nás nemá rád detektívne príbehy?
  4. autentické prostredie Gotham City - skorumpované mesto, v ktorom vládne veľká nespravodlivosť, proti ktorej Bruce Wayne bojuje - bohužiaľ, je to odraz skutočného sveta, v ktorom je tiež veľa nespravodlivosti, a preto sa do jeho príbehov vieme viac vžiť

Prostredie Gotham City a samotná postava Batmana sú teda veľmi blízke skutočnému svetu a nie sú vykreslené ako niečo nadrealisticky dokonalé. Vďaka tomu sú Batman komiksy blízke realite a dokážeme s nimi viac súcitiť. V komiksoch sa riešia témy ako kriminalita, boj za spravodlivosť, mentálne zdravie, morálne dilemy a mnoho ďalších.

Prečo čítať Batman komiksy?

Batman, temný rytier z Gotham City, je viac ako len superhrdina z komiksov. Je to postava, ktorá už desaťročia fascinuje čitateľov po celom svete. Ale prečo vlastne?

Postava Batmana nie je vykresľovaná len ako niekto, kto bojuje proti zločinu, ale je to človek s vnútornými bojmi, traumou a morálnymi dilemami, čo príbehy povznáša na vyšší level.

Takáto postava v kombinácii s mestom plnom zločinu a korupcie Gotham City vytvára ideálnu kombináciu pre napínavé príbehy a umožňuje autorovi skúmať temnejšie stránky ľudskej psychiky.

Ako sme už vyššie spomínali, Batman je známy svojou inteligenciou a detektívnymi schopnosťami. Jeho príbehy často zahŕňajú zložité zápletky a hádanky, ktoré nútia čitateľa premýšľať a okrem toho tieto komiksy často slúžia ako zrkadlo spoločnosti. Odrážajú problémy ako korupcia, chudoba, nespravodlivosť a iné spoločenské neduhy.

Batman je akýmsi symbolom nádeje a odhodlania. Jeho príbeh nás učí, že aj v tme môžeme nájsť svetlo a že každý z nás má schopnosť niečo zmeniť.

Najlepších 7 komiksov o Batmanovi

Poďme sa pozrieť na príbehy Batmana, ktoré otriasli komiksovým svetom a priblížiť si, o čom jednotlivé tituly sú. 

7. Batman: Hush

Batman je vtiahnutý do najnebezpečnejšej hry svojho života. Zloduchovia, ktorých si myslel, že pozná, konajú nečakane, a nové hrozby sa vynárajú z tieňov. Zatiaľ čo sa snaží odhaliť pravdu o zločincoch, ktorí zasiahli mesto Gotham, na povrch sa vyplavujú temné tajomstvá z jeho minulosti. Hush, jeho najzáhadnejší protivník, ťahá za nitky a jeho cieľ je jasný: zničiť Brucea Wayna.

Táto epická detektívka od Josepha Loeba a s nádhernými kresbami Jima Leeho ponúka čitateľom napínavý príbeh plný záhad, akcie a prekvapivých odhalení.

Komiks Batman: Hush je samostatný uzavretý príbeh, ktorý môžete čítať aj ako úvod do sveta komiksového Batmana.

Na motívy tohto príbehu vznikol v roku 2019 animovaný film Batman: Hush.

Komiks Hush je dostupný v rôznych variantoch, ktoré si môžeš prezrieť TU.

6. Batman: The Man Who Laughs

Príbeh tohto komiksu mierne nadväzuje na udalosti z komiksu Batman: Rok jedna (tento komiks budeme spomínať nižšie) a odhaľuje nám Batmanovo prvé stretnutie s Jokerom. Ide o klasický príbeh, v ktorom mestom Gotham otriasa záhadná séria vrážd. Vybraní ľudia - Jokerove obete - sa začnú šialenie smiať a následne ich čaká smrť. Batman ide spolu s komisárom Gordonom po stopách Jokera, ktorého šialené vyhlásenia sú vysielané aj v televízii.

Za týmto detektívnym príbehom stojí talentovaný Ed Brubaker spolu s ilustrátorom Dougom Mahnkem.

Jedná sa o uzavretú minisériu, ktorá vyšla v jednom zväzku, no niektoré prvky nazdväzujú na komiks Batman: Year One, o ktorom si môžeš prečítať nižšie.

O prvom stretnutí Jokera a Batmana si môžeš prečítať aj v slovenčine, pretože práve tento komiks vyšiel aj v rámci komiksu Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy (obsahuje 2 samostatné príbehy - Killing Joke a Man Who Laughs).

Anglické verzie nájdeš TU.

5. Batman: The Court of Owls

Batman sa ocitá v epicentre sprisahania, ktoré siaha hlboko do temnej histórie Gothamu. Objaví tajnú spoločnosť známu ako Soví súd (Court of Owls, česky Soví tribunál), ktorá tajne vládne mestu už po stáročia. Temný rytier postupne odhaľuje, že Court of Owls má prsty v mnohých udalostiach, ktoré sa v Gothame odohrali, vrátane vražd, únosov a korupcie. Musí sa prepracovať cez zložitú sieť sprisahaní a zradiť svojich najbližších, aby odhalil pravdu o tejto tajnej spoločnosti.

Za týmto prelomovým komiksom stojí uznávaný autor Scott Snyder v spolupráci s ilustrátorom Gregom Capullom. Court of Owls bol vydaný v rámci série The New 52, ktorá bola rebootom DC komiksov po udalosti Flashpoint.

Komiks je samostatným príbehom, pred ktorým nemusíš mať prečítaný žiadny iný Batmanov príbeh.

Court of Owls by si rozhodne nemal(a) vynechať, pretože sa jedná o skutočný klenot spomedzi komiksov a samotné vydavateľstvo DC comics ho zaradilo do série DC Essential Edition.

Anglické verzie tohto komiksu nájdeš TU a české vydanie s názvom Soví tribunál na tomto odkaze.

4. Batman: Arkham Asylum

Pacienti Arkham Asyla prevzali kontrolu nad týmto psychiatrickým zariadením a požadujú Batmana ako výkupné za svojich rukojmníkov. Prijatím tejto šialenej výzvy si Batman bude museť prežiť osobné peklo, ktoré preňho pripravili Joker, Scarecrow, Poison Ivy, Two-Face a mnohých ďalší zaprisahaní nepriatelia, aby zachránil nevinných a znovu dostal ústav pod kontrolu. 

Grant Morrison chcel priniesť nový pohľad na Batmana a jeho psychiatrických nepriateľov a odlíšiť sa od predošlej definície Batmana. Štýl európskej kinematografie, symbolika a témy psychologického hororu boli použité na zobrazenie toho, ako funguje šialenstvo v Arkham Asylum. V kombinácii s nezameniteľnou kresbou Davea McKeana, ktorá dotvára hororovú atmosféru, je Batman: Arkham Asylum originálnou a nezabudnuteľnou lahôdkou pre každého fanúšika.

Opäť sa jedná o samostatný príbeh, ktorý si môžeš prečítať bez akýchkoľvek znalostí z iných DC komiksov.

Tento netradičný komiks si môžeš prečítať po anglicky alebo v českom preklade.

3. Batman: The Long Halloween

Mesto Gotham je sužované sériou vražd, ktoré sa odohrávajú výlučne počas sviatkov. Batman sa snaží odhaliť totožnosť záhadného Sviatočného vraha s menom Holiday, ktorý zanecháva po sebe mŕtvoly a hádanky. V spolupráci s Harveym Dentom a poručíkom Jamesom Gordonom, Batman preteká s časom, keď sa snaží odhaliť totožnosť Holidaya predtým, než si vyberie svoju ďalšiu obeť. 

Ide o jedinečný detektívny komiks, ktorý čitateľa neustále núti hádať totožnosť vraha. Okrem iného, tento príbeh vyrozpráva udalosti, ktoré transformujú Harveyho Denta na Batmanovho nepriateľa menom Two-Face.

Komiks od Josepha Loeba s kresbami Tima Saleho vykresľuje Gotham City ako temné a zločinom zmietané mesto, ktoré vnímame ako pozadie detektívneho príbehu s prvkami noir. The Long Halloween sa stal inšpiráciou pre mnohé ďalšie príbehy Batmana a rozhodne je povinnou jazdou pre každého komiksového nadšenca.

Opäť sa jedná o stand-alone príbeh, ktorý ti bude dávať zmysel aj bez prečítania iných komiksov.

Komiks Batman: The Long Halloween a jeho varianty si môžeš prezrieť priamo TU.

2. Batman: Dark Knight Returns

Ubehlo desať rokov odkedy Batman odišiel do dôchodku a teraz sa mesto topí v záplave nezákonnosti. Temný rytier sa vracia v plameni slávy v čase, kedy Gotham najviac potrebuje hrdinu. Spoločne s Carrie Kelly, tínedžerkou v úlohe Robina, sa Batman vydáva do ulíc, aby ukončil hrozbu mutantných gangov, ktoré ovládli Gotham. Po tom, čo sa postaví tvárou v tvár svojim dvom najväčším nepriateľom, Jokerovi a Two-Faceovi, sa Batman ocitá v smrteľnom súboji so svojím bývalým spojencom - Supermanom - v bitke, ktorú prežije len jeden z nich.

Táto zbierka komiksov je označovaná ako komiksové majstrovské dielo a základný kameň pre filmy o Batmanovi.

Zbierka obsahuje komiks od Franka Millera rozdelený do 4 menších častí:

  • The Dark Knight Returns
  • The Dark Knight Triumhant
  • Hunt the Dark Knight
  • The Dark Knight Falls

Ide o samostatný príbeh, ktorý pokojne môžeš čítať nezávisle od iných DC komiksov. Komiks bol preložený do českého jazyka a vyšiel v rámci série Legendy DC. Na výber je anglicka verzia alebo česká v pevnej väzbe.

1. Batman: Year One

Konečne sa dostávame k čerešničke na torte, ktorou je reinterpretácia príbehu o pôvode Batmana od Franka Millera s kresbou Davida Mazzucchelliho. Tento Temný rytier, ktorý je niekedy ľahostajný a naivný, je ďaleko od bezchybného pomstiteľa a strážcu poriadku, ktorého poznáš.

Počas svojho prvého roku “v práci” sa Batman nachádza v Gotham City, ktoré je oveľa temnejšie ako to, ktoré opustil pred svojím výcvikom. Jeho vážny sľub, ktorým je úplné odstránenie kriminality z mesta je len polovicou boja, pretože po boku poručíka Jamesa Gordona musí Temný rytier tiež bojovať proti polícii, ktorá je skorumpovaná viac než gothamské ulice.

Komiks Year One sleduje premenu bohatého dediča na neľútostného ochrancu mesta a stal sa inšpiráciou pre mnohé ďalšie príbehy o Batmanovi.

Ak ťa zaujíma, ako to všetko začalo a ako sa z mladého muža stal jeden z najväčších superhrdinov všetkých čias, Batman: Rok jedna je komiks, ktorý by si rozhodne nemal(a) vynechať.

Anglické varianty komiksu nájdeš na tomto odkaze.

 Česká verzia je dostupná TU.

Ktorý Batman komiks čítať ako prvý?

Skvelým úvodom do sveta Batmana je rozhodne komiks Year One, ktorý sa zameriava na začiatky tohto hrdinu. Príbeh nevykresľuje Brucea Waynea ako dokonalého hrdinu, ale práve naopak. Temný rytier bojuje s morálnymi dilemami a inými ľudskými nedokonalosťami, ktoré nie sú nikomu z nás cudzie.

V komikse uvidíš, ako sa mladý miliardár Bruce Wayne stáva Temným rytierom, ochrancom a bojovníkom proti zločinu v skorumpovanom meste Gotham City, a ako sa formuje jeho vzťah a buduje dôvera s komisárom Gordonom.

Všetky vyššie uvedené komiksy sú stand-alone príbehy (tzn. nenadväzujú na žiadne predchádzajúce komiksy) a z tohto dôvodu neexistuje presné poradie, v ktorom by si ich mal(a) čítať. Po Year One si môžeš vybrať ktorýkoľvek komiks, ktorý ťa oslovil. 

 

Vedel(a) si, že Batmanov príbeh sa rozprestiera vo viac ako 8000 komiksoch? Áno, je to neskutočné číslo a nespočetné množstvo príbehov, no garantujeme ti, že náš výber 7 najlepších komiksov ti prinesie skvelý úvod do sveta Temného rytiera!

 

Viac Batman komiksov nájdeš na tomto odkaze.