TOP 10 Ghibli filmov a prečo by ste si ich mali pozrieť

 

"Mnohé z vecí, ktoré sa teraz zdajú nemožné, sa zajtra stanú realitou." Aj to je jedna z myšlienok, ktoré zazneli v jednom z animovaných filmov štúdia Ghibli. Za magickými príbehmi sa vždy skrývajú témy ako osobný rast, strata, láska, priateľstvo, ochrana prírody, život či smrť - témy, s ktorými sa každý stretáva počas života. V čom tkvie čaro Ghibli filmov a prečo sú také obľúbené? Prenesme sa do sveta fantázie, kde nie je nič nemožné a odhaľme spoločne kúzlo v nasledujúcich riadkoch!

Studio Ghibli a ich tvorba

Studio Ghibli je japonské animátorské štúdio, ktoré je známe po celom svete svojimi očarujúcimi a emotívne silnými filmami, v ktorých bývajú často rozobrané aj temnejšie stránky života. No aj napriek tomu si filmy zachovávajú optimistický nádych.

Štúdio Ghibli bolo založené v roku 1985 a jeho tvorcovia, najmä Hayao Miyazaki a Isao Takahata, sa stali legendami v oblasti animácie.

Filmy od štúdia Ghibli sú výnimočné vďaka ručne kreslenej animácii, ktorú si zachovali až dodnes a vďaka ktorej majú nezameniteľnú atmosféru. Ghibli vo svojich filmoch kladie veľký dôraz na dôležitosť prírody, ktorá často zohráva buď hlavnú alebo dôležitú úlohu, avšak nevynecháva sa ani myšlienka jej zraniteľnosti. Vo filmoch sa často mieša fantázia a realita, vďaka čomu sa vytvára rozprávkové prostredie, v ktorom sa odohrávajú príbehy rezonujúce medzi fanúšikmi z celého sveta.

ZDROJ: japannakama.co.uk

10 najlepších Ghibli filmov všetkých čias

Aj keď sú filmy Ghibli zakorenené v japonskej kultúre, ich príbehy sú natoľko univerzálne, že každý sledovateľ si z nich niečo odnesie. V niektorých filmoch od Ghibli môžeme vycítiť aj jemnú kritiku moderného konzumného spôsobu života.

Ak si ešte nemal(a) možnosť pozrieť si žiadny film od štúdia Ghibli, tak teraz je ten správny čas. Je to jedinečný zážitok, ktorý ti zaručene vyčarí úsmev na tvári a prebudí v tebe emócie. Prinášame ti zoznam TOP 10 filmov, ktoré si ľudia zamilovali.

10. Howl’s Moving Castle

Príbeh o mladej dievčine Sophie, ktorej život sa úplne zmení, keď ju čarodejnica premení na starú ženu.

Sophie sa s pomocou bytostí, ktoré stretne na svojej ceste za hľadaním lieku na zvrátenie kúzla, uchýli do pohybujúceho sa zámku tajomného čarodejníka Howla. Vo vnútri hradu sa Sophie spriatelí s ohnivým démonom Calciferom, ktorý jej sľúbi, že jej pomôže znovu sa stať mladou, no je tu jedna podmienka: musí pomôcť Calciferovi zrušiť jeho prepojenie s Howlom, no Calcifer jej nemôže povedať ako. Napriek tomu Sophie súhlasí, že zostane a pokúsi sa zistiť o viac o tomto prepojení. Napriek tomu Howl vidí, že Sophie je pod kúzlom rovnako ako Calcifer, a zamiluje sa do nej pre to, kým je, a nie pre to, ako vyzerá. Sophie sa podarí oživiť pohybujúci sa hrad a pomáha Howlovi v konfrontácii s madam Suliman.

Pod povrchom rozprávkového príbehu sa skrývajú aj vážnejšie témy, ako je vojna, láska, starnutie a hľadanie vlastnej identity.

Ak hľadáš film, ktorý ťa unesie do iného sveta, rozplače a zároveň rozosmeje, Howl’s Moving Castle je pre teba ideálnou voľbou. Je to príbeh o láske, odvahe a nádeji, ktorý ti zostane v pamäti ešte dlho po tom, ako film skončí.

ZDROJ: screenrant.com

9. Kiki’s Delivery Service

Tento film rozpráva príbeh mladej čarodejnice Kiki. Podľa tradície svojej rodiny sa v trinástich rokoch vydáva spolu so svojou mačkou Jiji do veľkého mesta, aby si tam našla svoje miesto a zdokonaľovala svoje čarodejnícke schopnosti.

V meste si Kiki zriadi malú doručovaciu službu, kde pomocou svojej lietajúcej metly doručuje balíčky a pochúťky. Stretne tam nových priateľov, ale tiež sa musí vyrovnať s rôznymi prekážkami, ako je napríklad strata svojej schopnosti lietať.

Kiki’s Delivery Service je vlastne príbehom o dospievaní a hľadaní vlastnej identity. Kiki sa musí naučiť byť samostatná, zodpovedná a vyrovnať sa s neúspechom. Film zachytáva krásu obyčajných vecí a ukazuje, že aj v najmenších detailoch môžeme nájsť čaro.

ZDROJ: thequaysidereview.movie.blog

8. Ponyo

Ponyo, malá zlatá rybka, žije so svojím otcom, morským čarodejom, hlboko pod morom. Jedného dňa túži po ľudskom svete a unikne z otcovho paláca. Na pobreží sa zoznámi s malým chlapcom Sosukeom, ktorý ju nájde a rozhodne sa o ňu starať. Ponyo sa do Sosukeho zamiluje a rozhodne sa, že chce byť človekom. S pomocou otcových elixírov sa postupne mení na dievča, no tieto zmeny majú nečakané dôsledky. Jej premena totiž ohrozuje rovnováhu medzi morom a súšou a spôsobuje veľké záplavy.

Ponyo je príbeh o priateľstve, láske, ale aj o zodpovednosti a dôsledkoch našich rozhodnutí. Miyazaki v tomto filme opäť zdôrazňuje dôležitosť harmónie medzi človekom a prírodou.

ZDROJ: npr.org

7. The Tale of the Princess Kaguya

Adaptácia starobylej japonskej ľudovej rozprávky, ktorá predstavuje jeden z najkrajších a najhlbších filmov tohto slávneho štúdia.

Príbeh začína nálezom malej princeznej Kaguye ukrytej v steble bambusu. Starý muž a jeho žena sa rozhodnú ju vychovať ako svoju vlastnú dcéru. Kaguya rýchlo rastie a mení sa na nádhernú mladú ženu, ktorá očarí všetkých naokolo. Jej milujúci otec si vytvorí sen, presvedčený, že bambusové dieťa je predurčené na slávu. V dôsledku toho sa správy o čiernovlasej kráske šíria ako oheň, priťahujúc ambicióznych nápadníkov zo všetkých kútov Japonska. A teraz niet návratu a Kaguya si musí vybrať. Vymyslí päť nemožných skúšok, riskujúc obetovanie svojej drahocennnej slobody. Ale kto vie, čo zajtrajšok prinesie pre princeznú Kaguyu, nebeskú dcéru so smutnými očami?

Príbeh princeznej Kaguya nie je len rozprávkou, ale aj filozofickým rozprávaním o živote, smrti, láske, túžbe a nevyhnutnosti prijatia vlastného osudu. Hudba Joe Hisaishiho dokonale dopĺňa vizuálnu stránku filmu a vytvára nezabudnuteľnú atmosféru.

ZDROJ: thescriptlab.com

6. Nausicaä of the Valley of the Wind

Epický animovaný film od legendárneho japonského režiséra Hayao Miyazakiho, ktorý položil základy pre neskoršie úspechy štúdia Ghibli. Je to príbeh o princeznej Nausicaä, mladej a odvážnej vládkyni, ktorá žije v pokojnej oáze uprostred zničenej a znečistenej krajiny.

Tisíc rokov po katastrofickej vojne je svet pokrytý toxickým lesom a obývaný obrovským, mutujúcim hmyzom. Nausicaä, princezná z Veterného údolia, je jediná, ktorá rozumie týmto tvorom a snaží sa nájsť spôsob, ako dosiahnuť mier medzi ľuďmi a prírodou. Keď sa do konfliktu zapletie susedné kráľovstvo, ktoré chce pomocou starovekej zbrane zničiť toxický les, Nausicaä sa ocitne v epickej bitke o záchranu sveta.

Film je silnou výzvou k ochrane životného prostredia a upozorňuje na dôsledky ľudskej činnosti. Tento film je považovaný za jeden z kľúčových diel v histórii anime a je nevyhnutnou jazdou pre každého fanúšika Ghibli filmov.

ZDROJ: sabukaru.online

5. My Neighbor Totoro

Môj sused Totoro je očarujúca animovaná rozprávka, ktorá je obľúbená medzi deťmi aj dospelými po celom svete. Je to príbeh o dvoch sestričkách, Satsuki a Mei, ktoré sa presťahujú so svojím otcom na vidiek, aby boli bližšie k ich chorej matke.

V novom domove dievčatá objavujú čarovný svet plný tajomstiev a magických tvorov. Zistia, že v starom dubovom strome žijú obrovské, chlpaté bytosti menom Totoro. Totoro je láskavý a priateľský duch lesa, ktorý sa stane verným spoločníkom dvoch sestier. Spoločne zažívajú nezabudnuteľné dobrodružstvá a objavujú radosť z jednoduchých vecí.

Film zachytáva čaro detstva a ich schopnosť vidieť krásu vo všetkom okolo seba. My Neighbor Totoro ťa prenesie do sveta fantázie a umožní ti znovu zažiť radosť z malých vecí.

ZDROJ: fohnhouse.com

4. Castle in the Sky

Hrad v oblakoch (v origináli Laputa: Castle in the Sky) je dobrodružný príbeh o dvoch deťoch, Sheeta a Pazu, ktoré sa vydávajú na cestu, aby našli legendárny lietajúci ostrov Laputa.

Pazu, mladý chlapec, zachráni Sheetu, dievča, ktoré spadlo z neba. Sheeta má pri sebe kryštál, ktorý je kľúčom k nájdeniu Laputy, legendárneho lietajúceho ostrova, ktorý sa podľa povestí vznáša vysoko v oblakoch. Spoločne sa vydávajú na nebezpečnú cestu, aby našli Laputu, no čoskoro zistia, že po ostrove pátra aj vláda a piráti, ktorí chcú jeho moc využiť na svoje vlastné účely.

Sheeta a Pazu sú odvážni a vynaliezaví mladí ľudia, ktorí sa neboja čeliť nebezpečenstvu a vo filme sú rozobraté témy moci, ľudskej chamtivosti a dôležitosti ochrany prírody.

ZDROJ: primevideo.com

3. Princess Mononoke

Príbeh, ktorý sleduje témy environmentálnej ochrany a konfliktu medzi človekom a prírodou.

Odvážny mladý bojovník Ashitaka, ktorý chránil svoju dedinu pred besniacim prasačím démonom, je zasiahnutý smrteľným kúzlom. Aby zachránil svoj život, musí sa vydať na cestu do západných lesov. Tam sa zapletie do krutej vojny, ktorú ľudia viedli proti lesu. Ambiciózna Lady Eboshi a jej verný klan používajú svoje zbrane proti lesným bohom a odvážnej mladej žene, princeznej Mononoke, ktorá bola vychovávaná vlkmi. Ashitaka vidí to dobré na oboch stranách a snaží sa zastaviť prelievanie krvi. To sa však stretáva s nespokojnosťou na oboch stranách, pretože ho vidia ako podporovateľa nepriateľa.

Film je plný symbolov a alegórií, ktoré odrážajú problémy moderného sveta, ako je znečistenie, vykorisťovanie prírody a konflikt medzi tradičnými hodnotami a pokrokom. ​​Je to príbeh o láske, strate, odvahe a o tom, že aj v najtemnejších časoch je možné nájsť nádej.

ZDROJ: shimaguni.co.uk

2. Grave of the Fireflies

Srdcervúci príbeh o dvoch súrodencoch, Seita a Setsuko, ktorí sa snažia prežiť v Japonsku počas druhej svetovej vojny.

Film sa odohráva v záverečných fázach druhej svetovej vojny v Japonsku. Po tom, čo ich matka zomrie pri spojeneckých náletoch, sa Seita a Setsuko ocitnú sami a musia sa starať jeden o druhého. Nakoniec sa uchýlia k tete. Spočiatku ide všetko dobre a život sa zdá takmer opäť normálny. Avšak ich vzťah s tetou sa zhoršuje a Seita a Setsuko sa rozhodnú odísť a starať sa sami o seba. Snažia sa prežiť v zdevastovanom meste, kde je nedostatok jedla a vody. Napriek všetkým ťažkostiam sa snažia udržať si nádej a vzájomnú lásku. Príbeh je rozprávavaný z pohľadu detí, čo ešte viac umocňuje jeho dojímavosť. Vidíme svet očami detí, ktoré sa snažia vyrovnať s nepochopiteľnou krutosťou dospelých.

Hrob svetlušiek je silnou pripomienkou toho, akú cenu si vojna vyberá na nevinných ľuďoch.

ZDROJ: bbc.co.uk

1. Spirited Away

Cesta do fantázie (v origináli Spirited Away) je očarujúce animované fantasy dobrodružstvo, ktoré sa stalo jedným z najobľúbenejších a najoceňovanejších animovaných filmov všetkých čias.

Mladé dievča menom Chihiro sa ocitne uväznené na záhadnom mieste po tom, ako jej rodičia náhodou vstúpia do zdanlivo opusteného zábavného parku. Chihiro sa vydáva na cestu, aby našla cestu späť do svojho sveta. Aby to dosiahla, musí sa prispôsobiť a prekonať výzvy, pričom prejaví svoju odolnosť a odhodlanie. Počas svojho dobrodružstva Chihiro stretáva rôznych duchov, priateľských aj menej priateľských.

Spirited Away je viac než len animovaný film. Je to umelecké dielo, ktoré oslavuje ľudskú predstavivosť a kreativitu. Je to film, ktorý si zamilujú deti aj dospelí.

ZDROJ: timelessfilmfestival.pl

Prečo si pozrieť Ghibli filmy?

Filmy od Ghibli sú nadčasové, rozoberajú témy, ktoré sú aktuálne, učia nás o významných životných hodnotách a vyzdvihujú dôležitosť zachovania prírody. Každý príbeh je prínosom nielen pre detské publikum, ale taktiež pre dospelého diváka, ktorý dokáže za pútavým dejom objaviť nádhernú a inšpiratívnu myšlienku.

Nechaj sa aj ty uniesť kresleným svetom, ktorý v tebe rozprúdi širokú škálu emócií od smútku z osudu niektorých postáv až po radosť zo šťastného konca, a presvedč sa o tom, že filmy od Ghibli sú skutočným unikátom z tohto žánru!