Prečo je manga populárna?

Japonské komiksy boli obľúbeným žánrom už od svojho vzniku, ktorý sa datuje až do ďalekého 12. storočia. Moderná manga, v podobe v akej ju poznáme dnes, vznikla v 19. storočí a odvtedy si podmanila nielen celé Japonsko, ale dobyla aj západný svet a stala sa neoddeliteľnou súčasťou kultúry krajiny vychádzajúceho slnka. Čo je na tej mange také zaujímavé? A čo je to manga? Čítaj ďalej!

Čo je to manga?

Manga je japonské slovo, ktoré označuje komiks všeobecne. Mimo Japonska sa však tento termín používa na označenie japonského komiksu

V rámci mangy rozoznávame širokú škálu žánrov a tém, od romantiky a komédie až po sci-fi, fantasy či horor. Japonský komiks je určený pre všetky vekové kategórie a jeho popularita neustále narastá, pričom obrovský boom zažil najmä v posledných rokoch.

Veľa ľudí nesprávne používa slovo manga ako označenie japonských animovaných filmov a seriálov. Avšak na tieto formy sa používa pojem anime, skratka od slova animácia (animation). Pojmy sa zamieňajú najmä preto, lebo štýl kresby v anime a manga je veľmi podobný až rovnaký (anime sa realizuje podľa manga predlohy).

Manga vs. komiks

Možno sa teraz pýtaš, čo je to ten japonský komiks a ako sa líši od bežných komiksov. Rozdielov je viacero a keď si prečítaš nasledujúce riadky, dokážeš mangu od bežného komiksu rozlíšiť na prvý pohľad.

  • jednofarebná tlač - manga je vždy tlačená v čierno-bielom prevedení (výnimkou môže byť prvých pár strán), pričom komiksy sú tlačené farebne
  • čítanie sprava doľava - obyčajné komiksy a knihy sa čítajú zľava doprava, no manga začína “zadnou stranou”, na ktorej je jej titulná obálka a číta sa smerom doľava, preto je takto aj vytlačená (pri čítaní jednotlivých panelov platí rovnaké pravidlo, začína sa vždy vpravo hore a končí sa vľavo dolu)
  • charakteristický vzhľad postáv - postavy v japonských komiksoch majú typické črty ako veľké oči, malé ústa a nosy a špicaté brady
  • veľký dôraz na emócie a dynamiku deja - kresba v mange sa zameriava na pocity postáv, ktoré sú častokrát kreslené aj zveličene, avšak čitateľ sa cíti viac vtiahnutý do deja, pretože dokáže súcitiť s postavou a jej konaním

V skratke povedané, manga je tá kniha, ktorá je vytlačená akoby “naopak”, číta sa odzadu a má čierno-bielu kresbu.

6 dôvodov, prečo je manga obľúbená

Okrem toho, že manga u čitateľa dokáže vzbudiť emócie, podnecuje k zamysleniu a poskytuje únik z reality, má mnoho ďalších výhod, ktoré zabezpečili jej neustále narastajúcu popularitu.

  1. Rôznorodosť žánrov a tém - v mange si každý nájde “svoju šálku kávy”. Či už obľubuješ akčný príbeh s dobrodružnými prvkami, sci-fi, romantiku, drámu, komédiu alebo horor - japonské komiksy pokrývajú všetky žánre. Manga má aj vlastné špecifické žánre, ktorých pomenovania sú z japončiny - napríklad shojo, shonen, isekai, yuri, yaoi a iné (POMÔCKA: ak slovám nerozumieš, prejdi po nich kurzorom myši alebo prstom a zobrazí sa ti definícia).
  2. Jedinečný vizuálny štýl - ako sme už uviedli vyššie, manga sa vyznačuje charakteristickou kresbou, ktorá sa zameriava na vykreslenie emócií postáv a čo najvernejšie zobrazenie dynamických scén, vďaka čomu je čitateľ viac vtiahnutý do deja.
  3. Pútavé príbehy a premyslené postavy - postavy a príbehy v mange sú prepracované a premyslené, emócie sú prítomné (častokrát až zveličené), vďaka čomu môže čitateľ pochopiť konanie postáv v rôznych situáciách. Častokrát sa čitateľ do postavy vžíva a prežíva s ňou radosti, strasti či dobrodružstvá.
  4. Dostupnosť a cena - mangu kúpiš bežne v kníhkupectve, špecializovanom komiksovom obchode (ako sme aj my 😉) alebo online. Pokiaľ nejde o deluxe alebo špeciálne edície, japonské komiksy vieš zohnať za prijateľné ceny, pričom najvýhodnejšie sú tzv. omnibusy, ktoré sú súborným vydaním viacerých dielov (takéto vydanie má napríklad manga Naruto, One Piece alebo Shaman King).
  5. Kultúrny fenomén - japonský komiks sa stal globálnym fenoménom, ktorý je stále na vzostupe. Manga a anime má silnú fanúšikovskú základňu, čo potvrdzujú aj mnohé festivaly a podujatia, kde sa títo ľudia stretávajú, spoznávajú a zdieľajú spoločnú vášeň (u nás je to AnimeShow a Comics Salón, v Česku napríklad Animefest).
  6. Vplyv na popkultúru - manga vplýva na filmy, seriály, videohry a taktiež módu. Ako príklad môžeme uviesť, že populárna manga One Piece sa dočkala live-action seriálu (hraný seriál, nie anime) a v obchodoch s oblečením sa čoraz častejšie vyskytujú kúsky s obľúbenými postavami z anime.

Dôvodov, prečo je manga populárna je viac, no vybrali sme pre teba tie najvýznamnejšie, ktoré sa najviac podpísali pod rast tohto celosvetového fenoménu.

8 manga sérií, ktoré dobyli svet

Nevieš, akou mangou začať? Chceš si prečítať niečo, čo je časom overené a zožalo obrovský úspech? Poďme sa spoločne pozrieť na série, ktoré trhali rekordy v počte predajov a stali sa jednými z najpopulárnejších manga sérií všetkých čias.

1. One Piece 

Rozpráva príbeh Monkey D. Luffyho, mladého chlapca, ktorý sníva o tom, že sa stane kráľom pirátov. Luffy sa vydáva na cestu po mori v snahe nájsť legendárny poklad s názvom One Piece, ktorý zanechal predchádzajúci kráľ pirátov Gold Roger. Po ceste sa Luffy spriatelí s rôznymi pirátmi a utvára pirátsku posádku s názvom Straw Hat (podľa slameného klobúka, ktorý Luffy nosí). Spolu bojujú proti nepriateľom, prekonávajú prekážky a hľadajú One Piece.

One Piece je príbeh o priateľstve, dobrodružstve a snoch. Je to akčná manga s humorom, drámou a malou kvapkou romantiky. Manga je známa pre svoje prepracované postavy, pútavý dej a jedinečné ilustrácie.

One Piece je jedna z najpopulárnejších manga sérií na svete. Bola preložená do mnohých jazykov a adaptovaná do anime seriálu, filmov, hraného seriálu na Netflixe, videohier a iných médií.

Ak hľadáš akčnú a humornú mangu s dobrodružným príbehom a humornými postavami, One Piece je pre teba to pravé.

2. Naruto

Spoznaj príbeh Naruto Uzumakiho, mladého chlapca, ktorý sníva o tom, že sa stane Hokage, vodcom svojej dediny a najsilnejším nindžom. Naruto sa narodil ako hostiteľ démonickej líšky s deviatimi chvostami, ktorá pred rokmi zaútočila na jeho dedinu. Vďaka tomu ho ostatní dedinčania izolujú a nenávidia ho. Napriek tomuto Naruto nikdy nestráca nádej a vieru a je odhodlaný dokázať všetkým, že si zaslúži ich rešpekt.

Naruto sa vydáva na cestu nindžu so svojimi kamarátmi Sasuke Uchihom a Sakura Haruno. Spolu trénujú pod vedením skúseného nindžu Kakashiho Hatakeho a čelia rôznym výzvam a nepriateľom. 

Manga Naruto je plná akcie, dobrodružstva a humoru. Je to príbeh o odhodlaní, priateľstve a prekonávaní prekážok

Príbeh Naruta je populárny naprieč generáciami a stále je to jedna z najlepšie sa predávajúcich sérií. Ak hľadáš akčný príbeh o splnení sna a prekonaní tých najťažších prekážok, Naruto je pre teba ako stvorený.

3. Dragon Ball

Dragon Ball je japonská manga séria napísaná a ilustrovaná Akirom Toriyamou. Rozpráva príbeh Son Gokua, mladého bojovíka s nadprirodzenou silou a dobrodružnou povahou. Goku sa vydáva na cestu za hľadaním siedmich magických guľôčok nazývaných Dragon Balls, ktoré mu po zhromaždení umožnia splniť jedno prianie. Po ceste stretáva rôznych priateľov a nepriateľov, bojuje s mocnými zloduchmi a bráni Zem pred hrozbami z vesmíru.

Dragon Ball je príbeh o boji dobra so zlom, priateľstve a prekonávaní prekážok. Manga je známa pre svoje dynamické boje, prepracované postavy a ikonické transformácie Super Saiyan.

Manga Dragon Ball bola preložená do mnohých jazykov a adaptovaná do anime seriálu a videohier. Ak hľadáš akčnú a napínavú mangu s pútavým príbehom a skvelými postavami, Dragon Ball by si mal rozhodne vyskúšať.

4. Bleach

Bleach sleduje dobrodružstvá teenagera Ichiga Kurosakiho, ktorý získa sily Soul Reapera - personifikácie smrti podobnej Grim Reaperovi - od Rukie Kuchiki.

Príbeh sleduje Ichigovo putovanie, keď sa učí o svete duchov, bojuje s Hollowami (zlými duchmi, ktoré korumpujú duše) a pomáha dušiam nájsť pokoj v posmrtnom živote. Postupne sa zapája do konfliktov medzi rôznymi frakciami v Soul Society, tajomnej ríši, ktorá dohliada na duchovný svet.

Bleach je pútavá manga, ktorá si získala fanúšikov po celom svete. Ponúka napínavé dobrodružstvo, premyslený príbeh a nezabudnuteľné postavy, ktoré možno aj teba chytia za srdce.

5. Jojo’s Bizarre Adventure

JoJo's Bizarre Adventure, skrátene JoJo alebo JJBA, je japonská manga séria napísaná a ilustrovaná Hirohikom Arakim. Od svojho debutu v decembri 1986 sa stala kultovým fenoménom s miliónmi fanúšikov po celom svete.

Séria sleduje osudy rodu Joestarovcov v priebehu viacerých generácií, od konca 19. storočia do súčasnosti. Každá časť sa zameriava na iného člena rodiny s prezývkou "JoJo", ktorý sa stretáva s bizarnými a nadprirodzenými udalosťami.

Manga a anime JJBA je chválená za svoj jedinečný vizuálny štýl, prepracované akčné scény, nezabudnuteľné postavy a komplexné príbehy.

Nenechaj sa odradiť bizarným názvom – JJBA ti ponúkne nezabudnuteľný čitateľský zážitok.

6. Demon Slayer

Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba rozpráva príbeh Tanjira Kamada. Tanjiro je mladý chlapec, ktorý žije so svojou rodinou v horách. Jedného dňa je jeho rodina napadnutá démonmi a všetci okrem jeho mladšej sestry Nezuko sú zabití. Nezuko sa podarí prežiť, ale premení sa na démona. Tanjiro sa vydáva na cestu, aby našiel liek pre svoju sestru a pomstil sa démonovi, ktorý zabil jeho rodinu.

Séria Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba bola adaptovaná do anime seriálu a filmu. Anime zožalo obrovský úspech vďaka krásnej animácii a jedinečným spracovaním akčných scén. Séria je chválená hlavne za svoje akčné scény, postavy a príbeh.

Pútavý príbeh o silnom rodinnom pute, odhodlaní, vytrvalosti a boji dobra so zlom - taká je manga Demon Slayer.

7. Attack on Titan

Príbeh mangy Attack on Titan sa odohráva v budúcnosti, kde ľudstvo žije za obrovskými múrmi, aby sa chránilo pred obrovskými humanoidnými bytosťami známymi ako Titáni. Titáni sú bezohľadní, požierajú ľudí a sú prakticky nezničiteľní.

Príbeh sleduje Erena Yeagera, mladého chlapca, ktorý po zničení jeho mesta Titánmi a smrti svojej matky prisahá pomstu všetkým Titánom. Eren sa pridá k Vojenskému policajnému zboru (Survey Corps), elitnej jednotke, ktorá bojuje proti Titánom.

Spolu so svojimi priateľmi Mikasou Ackerman a Arminom Arlertom sa Eren učí o Titánoch a tajomstvách sveta za múrmi.

Hlavné témy:

  • Prežitie a nádej: Ľudia v Attack on Titan žijú v neustálom strachu z Titánov a musia bojovať o prežitie.
  • Strata a smútok: Eren a mnoho ďalších postáv zažili stratu blízkych a musia sa vyrovnať so smútkom a traumou.
  • Zrada a dôvera: Vo svete Attack on Titan nemožno nikomu dôverovať a Eren a jeho priatelia musia čeliť zrade aj zo strany tých, ktorých považovali za priateľov.
  • Identita a sloboda: Eren postupne zisťuje pravdu o Titánoch a o sebe samom a musí sa rozhodnúť, akú cestu zvolí.

Attack on Titan sa stala jednou z najpopulárnejších manga sérií všetkých čias. Ide o príbeh, ktorý si podmanil fanúšikov po celom svete a žiadny manga a anime geek by ho nemal vynechať!

8. Slam Dunk

Slam Dunk sleduje príbeh Hanamichi Sakuragiho, delikventa a nováčika na strednej škole Shōhoku, ktorý sa zamiluje do Haruko Akagi. Aby na ňu zapôsobil, Hanamichi sa pridá k basketbalovému tímu, aj keď nemá žiadne skúsenosti s týmto športom.

Spočiatku je Hanamichi nešikovný a frustrovaný, ale s odhodlaním a tvrdou prácou sa postupne zlepšuje a stáva sa cenným členom tímu. Spoločne s ostatnými hráčmi Shōhoku sa Hanamichi snaží prebojovať na vrchol stredoškolského basketbalu.

Táto séria sa zameriava na témy ako priateľstvo, tímová práca, odhodlanie, súťaživosť v športe, romantika a osobný rast.

Manga Slam Dunk sa stala jednou z najpopulárnejších manga sérií všetkých čias, obzvlášť v Japonsku a východnej Ázii. Bola adaptovaná do anime seriálu, filmu, videohry a mnohých iných médií a produktov. Séria je chválená za svoje akčné scény, humor, realistické zobrazenie basketbalu a inšpiratívne posolstvo o odhodlaní a vytrvalosti.

Oplatí sa čítať mangu?

Manga je studnica plná originálnych príbehov zameraných na rôzne témy, spomedzi ktorých si každý nájde to svoje. Číta sa síce veľmi rýchlo, no príbehy nesú posolstvá, z ktorých si každý čitateľ môže zobrať niečo do života. V kombinácii s cenovou dostupnosťou je to jeden z najobľúbenejších literárnych žánrov dnešnej doby. 

Mnoho sérií zatiaľ nie je preložených do slovenčiny alebo češtiny, a preto manga môže byť skvelým a zábavným spôsobom zdokonaľovania sa v cudzom jazyku (napríklad v angličtine, japončine alebo nemčine).

Ak si mangu ešte nečítal(a), a uvažuješ nad tým, rozhodne choď do toho a zistíš, či je to tvoja šálka kávy. Dôležité je len vybrať si sériu s príbehom, ktorý ťa bude baviť. Ak s tým potrebuješ pomôcť, neváhaj nás kontaktovať alebo sa zastaviť priamo v jednej z našich predajní v Eurovea alebo Bory Mall.

Radi poradíme :-)