K-pop - fenomén, ktorý dobýja svet

Veríme, že aj do tvojich uší sa už zatúlalo slovíčko k-pop. Pýtaš sa čo je to k-pop? Alebo ho poznáš od hlavy až po päty? Čítaj ďalej, pretože v nasledujúcich riadkoch si nielen povieme čo to ten k-pop je, ale tiež ti prinášame zaujímavé fakty, ktoré o k-pope málokto vie.

Čo je to k-pop?

Slovo k-pop je skratkou pre Korean Pop, čiže po slovensky kórejský pop. Ako prvé ti určite napadlo, že ide o hudobný žáner pochádzajúci z Kórey. Máš pavdu, no treba podotknúť, že vplyv k-popu je ďaleko rozsiahlejší než len v rámci hudby. Jendá sa o komplexný fenomén, ktorý si za posledné desaťročia získal milióny fanúšikov po celom svete a jeho vplyv cítiť aj v móde a kultúre.

Pre tento hudobný žáner sú charakteristické chytľavé melódie, prepracované choreografie, energické vystúpenia a pútavý vizuálny štýl. K-pop sa neustále vyvíja a prispôsobuje sa novým trendom, či už sú to inovácie v hudbe, tanci, technológiách alebo vizuálnom štýle. Vďaka tomuto si k-pop udržiava neustálu sviežosť a svoju relevantnosť pre mladé publikum. k-pop-fenomen-ktory-dobyja-svet-nekonecno-sk

Nakoľko k-popoví umelci sa snažia osloviť globálne publikum, v ich skladbách sa čoraz častejšie objavuje anglický jazyk. Niekedy je časť piesne naspievaná v angličtine a zvyšok v kórejčine alebo je celá pieseň v jednom jazyku.

Tento žáner sa inšpiruje hlavne popom, hip-hopom, elektronickou hudbou či R&B, no môžeš tu začuť aj prvky iných žánrov.

Korene k-popu

Kórejský pop má bohatú históriu, ktorá siaha až do… Tipni si! Možno neuveríš, no keby bol k-pop človek, bol by už dôchodca. Počiatky k-popu sa datujú do 60. rokov minulého storočia. Práve v tomto období sa v Kórei začala vyvíjať populárna hudobná scéna ovplyvnená západnými žánrami (najmä rock a folk). Skupina, ktorá položila základy modernému kórejskému popu boli hlavne Kim Sisters.

Kim Sisters

Poďme ešte hlbšie! Semienko západnej kultúry v Južnej Kórei zasadili americkí vojaci, ktorí tu boli prítomní ako ochrancovia po kórejskej vojne. V tomto období bolo niektorým americkým osobnostiam umožnené navštíviť vojakov a zabaviť ich. Týmito osobnosťami boli napríklad Marilyn Monroe či Louis Armstrong. V roku 1957 začalo v Kórei vysielať rádio, ktoré šírilo popularitu západnej hudby, a tak začala americká hudba ovplyvňovať tú kórejskú.

Postupne si k-pop prešiel rôznymi fázami - od rockových skupín, cez folk pop, hippies hudbu, v 80. rokoch dominovali balady a nakoniec nastal zlom v 90. rokoch, kedy kórejskí umelci začali zahŕňať do svojich nahrávok prvky rapu či elektronickej hudby. S príchodom 21. storočia sa k-pop začal šíriť aj za hranice Kórey a k-pop umelci bodovali v čínskych či japonských hudobných rebríčkoch. A postupne sa táto kórejská vlna dostala do celého sveta. 

Nesmieme vynechať významný míľnik v histórii k-popu, ktorým bola rozhodne pesnička Gangnam Style od PSY z roku 2012. Práve klip k tomuto kórejskému hitu dosiahol ako prvé video na YouTube 1 miliardu zhliadnutí. A tak sa kórejská hudba dostala do západných mainstreamových médií.

Ako je to dnes?

K-pop momentálne zažíva zlatú éru a teší sa obrovskej popularite po celom svete. Z juhokórejského fenoménu sa stal globálny fenomén, ktorý ovplyvňuje nielen hudobný priemysel, ale taktiež módu a popkultúru v celosvetovom meradle.

Tu je hneď niekoľko dôkazov:

  • dominancia v svetových hudobných rebríčkoch - k-pop skladby a albumy sa často dostávajú na popredné priečky v rebríčkoch ako Billboard 100 čo Spotify 50
  • vypredané koncerty - kórejské kapely vypredávajú štadióny po celom svete
  • masívny vplyv na sociálnych sieťach - k-pop skupiny a speváci majú milióny sledovateľov
  • “boost” pre kórejskú ekonomiku - kórejská hudba generuje značné príjmy z predaja hudby, licencií, merchu, čím prispieva výrazne k ekonomike Južnej Kórey

K-pop neustále posúva nielen hranice hudby, no zanecháva významnú a neustále narastajúcu stopu v oblasti svetovej kultúry.

7 najznámejších k-pop skupín dnešnej doby

Kórejských spevákov, speváčok a hudobných skupín je naozaj veľa, no poďme si predstaviť najvýznamnejšie kapely, ktoré dobyli svet.

7. LE SSERAFIM

Ide o 5-člennú dievčenskú skupinu (pôvodne 6-člennú), ktorá sa skladá z členiek:  Sakura, Kim Chae-won, Huh Yun-jin, Kazuha a Hong Eun-chae.

Čím zabodovali?

  • Ich debutový mini album Fearless, ktorý vyšiel v roku 2022, prekonal rekordy a stal sa najpredávanejším albumom nahraným dievčenskou k-pop skupinou v počte predajov za prvé dni po vydaní.
  • Hneď v októbri dievčatá vypustili druhý mini album Antifragile, ktorý ako ich prvý album v roku ich debutu (2022) predal viac ako milión kópií.
  • V roku 2023 sa ich album Unforgiven dostal do TOP 10 amerického rebríčka Billboard 200 a umiestnil sa na 1. priečke kórejského rebríčka Circle Album Chart.

Práve kvôli vyššie uvedeným dôvodom sa skupina Le Sserafim stala najrýchlejšie rastúcou dievčenskou k-pop skupinou.

Le Sserafim

Vedel(a) si, že?

Názov Le Sserafim je anagramom frázy I’m Fearless. Okrem toho je serafim mýtická bytosť zo starého judaizmu, ktorá mala údajne 6 krídel, čo môže symbolizovať pôvodných 6 členiek skupiny.

6. Red Velvet

Red Velvet je dievčenské zoskupenie pôvodne 4 členiek, no rok po ich debute - v roku 2015 - sa k nim pridala 5. členka. Kto sú aktérky tejto k-pop skupiny? Irene, Seulgi, Wendy, Joy a Yeri.

Aké sú ich najväčšie úspechy?

  • 12 z ich 15 albumov a mini albumov (EP) bodovali v juhokórejskom rebríčku Gaon Album Chart, pričom 2 nahrávky sa umiestnili na 1. priečke Gaon Digital Chart a 7 piesní sa vyskytlo v TOP 3-ke rovnakého rebríčka.
  • Dievčatá si všimol aj kórejský Forbes magazín, ktorý ich umiestnil do rebríčka 40 najvplyvnejších kórejských celebrít. V roku 2018 sa dostali na 11. miesto a rok na to skočili na 5. pozíciu.
  • Red Velvet je 5. najpočúvanejšou k-pop skupinou na Spotify od februára 2020.
  • Magazíny Time a Billboard ich označil za jednu z najpopulárnejších k-pop skupín na medzinárodnej úrovni.

Red Velvet

Vedel(a) si, že?

Názov Red Velvet odzrkadľuje štýl hudby skupiny. Ich prevažne popová "red" (červená) stránka občas experimentuje s elektronikou a funkom, zatiaľ čo ich "velvet" (zamatová) stránka sa zameriava na R&B ovplyvnený 90. rokmi s prvkami balád a hip-hopu.

5. NewJeans

Ďalšia dievčenská k-pop skupina, ktorá sa opäť skladá z 5 členiek - Minji, Hanni, Danielle, Haerin a Hyein. Sú známe svojim špecifickým imidžom a ich hudobný štýl pripomína 90. a 2000. roky.

Čo ich preslávilo?

  • Ich debutový singel Attention z roku 2022 sa dostal na 1. priečku kórejského rebríčka Circle Digital Chart.
  • Čoskoro vydali ďalšie 2 nahrávky Hype Boy a Cookie, pričom Hype Boy sa stal najdlhšie umiestnenou skladbou v rebríčku Billboard Global 200 od dievčenskej k-pop skupiny vôbec.
  • V roku 2023 vydali prvý štúdiový album OMG. Pieseň Ditto im priniesla obrovský úspech, nakoľko sa umiestnila v americkom rebríčku Billboard Hot 100 a tiež v anglických rebríčkoch.

NewJeans

Vedel(a) si, že?

Názov NweJeans vznikol kvôli tomu, že rifle (jeans) sú neustálym trendom v móde, a tak aj skupina chce byť neustálym trendom v hudbe. Taktiež sa jedná o slovnú hračku - rovnakú výslovnosť má aj fráza New Genes (nové gény), ktorá symbolizuje novú generáciu popovej hudby.

4. Stray Kids

Dostávame sa k chlapčenskej skupine, ktorá má až 8 členov: Bang Chan, Lee Know, Changbin, Hyunjin, Han, Felix, Seungmin a I.N. Skupina sa sformovala v roku 2017 vďaka kórejskej reality show s rovnakým názvom - Stray Kids. 

Čo Stray Kids prinieslo slávu?

  • Ich prvý štúdiový album Go Live z roku 2020 sa stal hneď platinovým (podľa počtu predaných kópií), čo vyhlásila samotná Korea Music Content Association.
  • 2. štúdiový album Noeasy predal viac ako milión kópií.
  • Ich ďalší album a mini albumy (EP) v rokoch 2022 a 2023 bodovali už v americkom rebríčku Billboard 200 a tiež v anglických rebríčkoch.
  • Úspech priniesol aj 3. album, z ktorého sa predalo viac ako 5 miliónov kópií, a stali sa tak 3. skupinou s týmito číslami v celej kórejskej histórii.

Stray Kids

Vedel(a) si, že?

Stray Kids sa stali ambasádormi rôznych módnych značiek. Celá skupina je ázijským ambasádorom pre značku Tommy Hilfiger, v ktorej sa ako prvá skupina pokope vôbec ukázali na Met Gala 2024 (foto vyššie) ako hosť samotného návrhára Tommyho Hilfigera. Jednotliví členovia Stray Kids sú tiež ambasádormi značiek ako Versace či Louis Vuitton.

3. TWICE

Twice je 9-členná dievčenská k-pop skupina, ktorej členkami sú: Nayeon, Jeongyeon, Momo, Sana, Jihyo, Mina, Dahyun, Chaeyoung a Tzuyu. Aj táto skupina sa podobne ako Stray Kids sformovala vďaka televíznemu programu s názvom Sixteen v roku 2015.

Čím skupina Twice zabodovala?

  • V roku 2016 vydali singel Cheer Up, ktorý sa umiestnil na 1. priečke Gaon Digital Chart, získal ocenenie pieseň roka na Melon Music Awards a Mnet Music Awards
  • Ich tretí mini album Twicecoaster: Lane 1 sa stal najpredávanejším albumom roku 2016 v kategórii k-pop girl group.
  • K roku 2022 predali viac ako 15 miliónov kópií albumov dokopy.
  • Kompilačný album #Twice sa dostal na 2. priečku popredného japonského rebríčka Oricon Albums Chart a stal sa najpredávanejším k-pop albumom v Japonsku počas prvého týždňa od vydania.
  • Ich 5 albumov a mini albumov sa umiestnilo na TOP 10 priečkach v rebríčku Billboard 200 a v roku 2024 sa ich 13. mini album umiestnil na 1. priečke.

Twice

Vedel(a) si, že?

Špecifická bodová choreografia (point choreography) – z klipov ku skladbám Cheer Up (2016), TT (2016), Signal (2017) a What Is Love? (2018) – sa stala tanečným šialenstvom a virálnymi internetovými memečkami.

2. Blackpink

Blackpink je jednou z najslávnejších súčasných k-popových skupín a veríme, že ju netreba predstavovať. Ale ak by ste náhodou nevedeli, ide o 4-člennú dievčenskú skupinu, ktorej členkami sú Jisoo, Jennie, Rosé a Lisa. Na scéne sú už od roku 2016 a tu sú ich najväčšie úspechy:

  • Piesne Whistle a Boombayah z ich prvého albumu sa umiestnili na 1. a 2. mieste v rebríčku Billboard World Digital.
  • Druhý album, ktorý vyšiel len pár mesiacov po tom prvom, opäť bodoval a pieseň Playing with Fire sa dostala na 1. priečku rovnakého rebríčka.
  • V roku 2017 sa ich pieseň As If It’s Your Last umiestnila v YouTube's Global Top 25 Songs of the Summer for 2017.
  • Mini album Kill This Love sa stal najvyššie umiestneným albumom v amerických rebríčkoch Billboard od kórejského umelca.
  • Spolupracovali s hviezdami ako Dua Lipa, Lady Gaga, Cardi B a Selena Gomez.
  • Videoklip k piesni How You Like That prekonal viac ako 5 Guinessových rekordov.

Blackpink

Vedel(a) si, že?

Fanklub skupiny Blackpink sa nazýva BLINK. Vzniklo to spojením slov v ich názve BLack + pINK.

1. BTS

Kto iný by sa umiestnil na 1. priečke, ak nie BTS. Táto 7-členná chlapčenská kapela, ktorá dobyla svet, pozostáva zo 7 členov - RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V a Jungkook. Možno neuveríš, no na scéne sú už viac ako 10 rokov, a to od roku 2013.

Čím zabodovali BTS?

  • Snáď najväčším úspechom je, že v roku 2019 získali ocenenie Top Duo / Skupina v rámci cien od amerického Billboard.
  • Ako prvý ázijský umelec vypredali 2 po sebe idúce dni štadión Wembley.
  • BTS dostali ocenenie za kultúrne zásluhy priamo od prezidenta Južnej Kórey.
  • Ich pieseň Dynamite bola nominovaná na ocenenie Grammy.
  • Piesne Savage Love, Life Goes On, Butter a Permission to Dance im po sebe získali priečku číslo 1 v americkom rebríčku, čo sa naposledy podarilo Justinovi Timberlakeovi v roku 2006.
  • Spolupracovali s umelcami ako Nicki Minaj, Lil Nas X, Juice WRLD, Jason Derulo, Sia, Halsey, Fall Out Boy, Steve Aoki, Megan Thee Stallion, Coldplay, Charlie Puth, Lauv, Zara Larsson, Charlie XCX, Snoop Dogg, benny blanco a ďalšími.

BTS

Vedel(a) si, že?

Skupina BTS každoročne prinesie do kórejskej ekonomiky približne 3,5 miliardy dolárov a každý 13. turista zavíta do Južnej Kórey iba kvôli nim.

Čo všetko je za k-popom?

Prenesme sa do zákulisia a nazrime do BTS (behind the scenes) tomuto žánru. Dnešní k-pop umelci nevyrastú “z ničoho”. V Kórei väčšie hudobné spoločnosti zazmluvňujú už 9-10 ročné deti, ktoré žijú spoločne v jednom regulovanom prostredí. Počas dňa strávia veľa hodín tréningom hudby, tanca, cudzích jazykov a komunikácie, aby boli už vopred pripravené na rozhovory s reportérmi a fanúšikmi. 

Tento “tréningový” systém je často kritizovaný západnými médiami, pretože sa jedná o akési umelé vytváranie hviezd. Okrem toho si takýto tréning nemôže dovoliť hocikto, orientačná suma za 1 “žiaka” je približne 3 milióny dolárov.

Takto vyformovaných k-pop umelcov ďalej riadia kórejské talentové agentúry, ktoré plánujú celý marketingový postup. Nováčikovia zvyknú mať oficiálny debut v jednom z hlavných hudobných programov. Tu následne vystúpia, pričom je všetko marketingovo premyslené - od umeleckého mena, oblečenia, choreografie až po chytľavé frázy v spievanej piesni. To je len prvý propagačný cyklus, opakuje sa ich viacero s tým, že každý ďalší cyklus sa nazýva comeback, pričom umelec nikdy nemal prestávku.

K-pop má silnú podporu kórejskej vlády, ktorá si uvedomuje aký prínos pre Kóreu má. Vláda spolupracuje s ambasádami po celom svete, aby vedeli zorganizovať koncerty v cudzích krajinách a taktiež pozýva ľudí z celého sveta na K-pop World Festival, ktorý sa koná v Kórejskej republike. Týmto spôsobom sa podporuje turizmus aj ekonomika a fenomén k-popu stále rastie.

K-pop World Festival

Slovíčko na záver

Aj napriek tomu, že z k-popu si Kórea spravila biznis, treba uznať, že sa im v tom darí výborne. Celosvetový dopad k-popu na hudbu, módu a kultúru je čím ďalej tým viac citeľný a počet jeho priaznivcov neustále rastie, pričom kombináciou rytmických tancov a chytľavých melódií si moderný k-pop podmaňuje najmä mladú generáciu.

Keďže kórejský pop sa drží najnovších trendov, či už ide o hudobné prvky alebo technologické inovácie, a stáva sa stále inkluzívnejším žánrom, predpokladá sa, že jeho popularita a vplyv budú naďalej rásť.

Čo myslíš, podľahneme raz k-popu všetci?