Joker 2 - šialenstvo v podaní Joaquina Phoenixa a Lady Gagy

Po piatich rokoch sme sa dočkali pokračovania filmu Joker, v ktorom podal Joaquin Phoenix bezkonkurenčný herecký výkon. Pred nejakým časom médiami otriasla informácia, že v role Harley Quinn sa objaví Lady Gaga a bude sa jednať o muzikál. Čo môžeme od 2. dielu Jokera čakať? Poďme sa spoločne pozrieť na pokračovanie príbehu z temného Gotham City.

Joker: Folie à Deux

Oficiálnym názvom druhého filmu o najikonickejšom záporákovi z DC comics je Joker: Folie à Deux, čo v preklade z francúzštiny znamená Joker: Šialenstvo vo dvojici, avšak týmto slovným spojením sa označuje aj psychiatrická diagnóza SDD (shared delusional disorder - dokonalá, skreslená, zidealizovaná a nereálna predstava dvoch alebo viacerých jedincov o svete okolo nich a o ich životoch). 

Už názov nám napovedá o tom, že Arthur Fleck tentokrát nebude sám. Práve jeho samota, opovrhovanie okolia a duševné problémy ho v prvom filme dohnali k šialenstvu a vraždám, ktoré spáchal.

ZDROJ: justwatch.com

Z traileru môžeme predpokladať, že nepôjde o adaptáciu klasického komiksového príbehu o tom, ako psychiatrička Harleen Quinzel podľahla svojmu šialenému pacientovi, pretože Harley sa s Jokerom stretáva v Arkham Asyle, kde je aj ona sama pacientkou.

O čom bude Joker 2?

V temných chodbách Arkhamskej štátnej nemocnice sa osudy dvoch zlomených duší spoja. Zosmiešňovaný klaun, Arthur Fleck, nájde v Harley Quinn spriaznenú dušu a konečne nie je sám. Získa to, po čom vždy túžil, niekoho, kto ho berie vážne, venuje mu pozornosť a necíti sa byť prehliadnutý. Ich spoločná cesta za láskou sa však stane jedným romantickým nešťastím.

Film nadväzuje na udalosti prvého dielu, ktorý skončil zaistením Jokera políciou a jeho hospitalizáciou v Arkhamskej nemocnici. Dej je zasadený 2 roky po týchto udalostiach a samozrejme, Arthurove hrozné činy nie sú zabudnuté a vo filme Joker 2 bude prebiehať súdny proces. Z traileru môžeme vidieť, že počas Arthurovho presunu na súd je v uliciach Gothamu plno jeho priaznivcov, ktorí sú za jeho oslobodenie.

ZDROJ: ew.com

Rovnako, ako to bolo v prvom filme, opäť sa môžeme pripraviť na scény, ktoré sa odohrávajú len v Arthurovej hlave - teatrálne vystúpenia v žiare reflektorov a podobne. Vo filme Joker z roku 2019 sa v Arthurovej mysli odohrával fiktívny vzťah so Sophie Dumond, ktorá bola jeho susedou. V skutočnosti sa však Spohie od neho držala ďalej, nakoľko bol čudák a samotár.

Na pozadí tohto všetkého sa vyvíja vzťah Jokera a Harley Quinn, ktorý zrejme vyvrcholí spoločne plánovanou akciou a možno aj pokusom o útek z Arkhamu. Záver traileru nám prezrádza, že na súde nastane výbuch, ktorý spôsobí chaos a vidíme tiež záber Jokera utekajúceho ulicami Gothamu prenasledovaného autami gothamskej polície. 

Môžeme teda predpokladať, že veľká akcia, ktorú Harley (v tomto filme pod menom Lee) a Joker plánovali, bol výbuch na súde, pretože z traileru vidno, že do budovy súdu vstupuje aj Harley.

Joker 2 - premiéra a herci

Po prvýkrát bol film Joker: Folie à Deux odvysielaný na 81. ročníku festivalu Venice International Film Festival a to už 4. septembra 2024. Na slovenských filmových plátnach sa objaví už 3. októbra 2024, pričom premiéra v USA je stanovená o deň neskôr.

Ako sme už spomenuli, hlavné duo si zahrajú známe mená Joaquin Phoenix, ktorý si rolu zahral aj v prvom filme a v koži Harley Quinn, ktorá má v tomto filme meno Lee a je hudobnou terapeutkou, sa ocitne hudobná (a aj filmová) ikona Lady Gaga. Keďže Lady Gaga svoj hudobný aj herecký talent už preukázala, v muzikále Joker: Folie à Deux bude jednoznačným prínosom.

ZDROJ: mansfield.zurichcinemas.com

Zazie Beetz sa vráti v roli Sophie Dumond, televíznu hviezdu Paddyho Meyersa si zahrá Steve Coogan, do role Arthurovej právničky sa postaví Catherine Keener a v koži gothamského právnika Harveyho Denta sa ocitne Harry Lawtey.

Jednu z vedľajší úloh si zahrá aj herec, ktorý stvárnil Alastora Moodyho vo filmoch Harry Potter - Brendan Gleeson.

Ako vznikol film Joker 2?

Hoci bol pôvodný zámer vytvoriť samostatný film o Jokerovi bez pokračovania, úspech prvého filmu a nadšenie Joaquina Phoenixa otvorili dvere pre druhý diel. Ešte pred dokončením filmu Joker sa Joaquinovi Phoenixovi prisnil sen o Arthurovi Fleckovi, ktorý na pódiu spieva a rozpráva vtipy. Tu vznikla predstava, že pokračovaním by mohol byť muzikál v podobe filmu.

Tvorcovia zvažovali aj iné možnosti, ako napríklad divadelnú show na Broadway, no rozhodli sa pre ďalší film, ktorý síce nebude zobrazovať tradičný príbeh Jokera známy z komiksov, ale pod povrchom sa zameriava na vplyv médií a verejných udalostí na ľudské správanie a nepriamo kritizuje to, že verejné udalosti - ako sú napríklad predvolebné debaty Donalda Trumpa či súdny proces Depp vs. Heard - sa stali súčasťou zábavného priemyslu. Tento aspekt môžeme v traileri vidieť v scénach, kedy sa Arthur vezie na súd a v uliciach má veľa fanúšikov, ktorí sú za jeho oslobodenie, pričom spáchal závažný trestný čin, ktorý otriasol médiami aj spoločnosťou.

ZDROJ: billboard.com

Pôvodne bol film Joker mienený ako jeden z projektov, ktoré filmovým divákom predstavia temnejšiu stránku Gothamu známu z komiksov DC Black Label (séria komiksov, ktorá príbehy postáv vykresľuje realisticky, je určená pre dospelého čitateľa a častokrát rozoberá temné stránky ľudskej povahy). Ďalším z radu týchto filmov inšpirovaných príbehmi DC komiksov od Warner Bros. je napríklad Batman z roku 2022, v ktorom zahviezdil Robert Pattinson. Mimochodom, pokračovanie tohto Batmana už je na ceste a dočkať by sme sa ho mali v roku 2026.

V muzikáli nesmie chýbať hudba

Nakoľko ide o muzikál, bolo by chybou nespomenúť hudbu, s ktorou sa vo filme Joker: Folie à Deux stretneme. O soundtrack sa, rovnako ako v prípade prvého filmu, postaral Hildur Guðnadóttir, ktorý vybral približne 15 už známych skladieb. Bude sa jednať hlavne o covery známych piesní, no nie je vylúčené, že sa vo filme objaví aj pár nových.

Každopádne, v traileri odzneli známe skladby, ako napríklad When You Smiling od Louisa Armstronga, For Once In My Life od Franka Sinatru a tiež What the World Needs Now is Love od Toma Jonesa. 

 ##PRODUCT-WIDGETS-33538##

Prítomnosť hudobnej ikony, akou je Lady Gaga, môže film povzniesť na novú úroveň. Prečítaj si jej vyjadrenie ohľadom spievania vo filme Joker: Folie à Deux:

,,Nepodobalo sa to ničomu, čo som kedy robila. [...] Som vyštudovaná speváčka, však? Takže aj moje dýchanie bolo iné, keď som spievala ako Lee. Keď dýcham pri speve na pódiu, mám veľmi systematický spôsob, ako sa uistiť, že môj dych je v správnom rytme a tempe, ale Lee by nikdy nevedela, ako to urobiť. Takže je to ako odstrániť technickú stránku celej veci, odstrániť z toho všetkého moju osobnú umeleckú formu a úplne sa prevteliť do toho, kým je Lee."

Joker: Folie à Deux - trailer

Pozri si oficiálny trailer k pokračovaniu príbehu o Jokerovi od Warner Bros.

Teória na záver

Ako sme už spomenuli, vo filme sa stretneme aj s postavou Harveyho Denta, gothamského právnika, z ktorého sa podľa komiksových príbehov neskôr stane záporák Two-Face a jeden z Batmanových nepriateľov. Aj keď je film zameraný na Jokera a Harley, jednou z okrajových teórií je, že explózia na súde, ktorú vidíme v závere traileru, by mohla byť práve udalosťou, kvôli ktorej sa tvár Harveyho Denta zmenila a stal sa z neho obávaný Two-Face so spálenou polovicou tváre.

Vďaka obrovskému úspechu filmu Joker z roku 2019 je pre toto muzikálové pokračovanie latka nastavená vysoko. Vďaka ikonickým menám a traileru, ktorý odhalil, že sa opäť bude jednať o psychologický triler kombinujúci realitu a zidealizované nereálne scény odohrávajúce sa iba v Jokerovej hlave, má tento očakávaný film potenciál dosiahnuť úspech na úrovni prvého dielu. Bude tomu naozaj tak? To zistíme už 3. októbra 2024.

 

Zaujíma ťa príbeh Jokera? Vyber si jeden z komiksov a spoznaj šialeného klauna bližšie:

Náš TIP: Jeden z najlepšie hodnotených komiksov o Jokerovom pôvode je rozhodne Batman: Killing Joke, ktorý vyšiel aj v slovenskom preklade pod názvom Batman: Brutálny vtip a ďalšie príbehy. Tento jednodielny komiks je povinnou jazdou pre fanúšika DC, na ktorej zistíš, prečo sa Joker stal tým, kým je a spoznáš jeho príbeh aj z psychologického hľadiska!

Čo sa týka príbehu Harley Quinn, tak odporúčame komiks Harleen od Stjepana Sejica, ktorý má nádherné kresby a preslávil sa pikantnou komiksovou sériou Sunstone.

 

Prečítaj si aj: