Deadpool a Wolverine - ktoré komiksy si prečítať?

Najnovší filmový Marvel trhák Deadpool a Wolverine láme rekordy, no ovládol nielen filmové plátna, ale aj svet popkultúry či sociálne siete, a to už pár dní po premiére. Perfektný soundtrack, originálny humor s narážkami na súčasnú popkultúru a duo Ryan Reynolds a Hugh Jackman - jednoducho dokonalá symfónia aj pre tých najnáročnejších divákov!

Ak si už videl(a) aj ty jeden z najočakávanejších Marvel filmov roku 2024, možno ti hlavou prebleskla táto otázka: “Ktoré komiksy si mám prečítať, keď ma bavil Deadpool a Wolverine?” Prinášame ti najlepší výber komiksov, ktoré by ťa mohli zaujať.

5. Deadpool - The Good, the Bad and the Ugly

Ak sa ti páčila spolupráca Deadpoola a Wolverina, tento komiks by si nemal(a) vynechať. Inšpiruje sa totiž legendárnym westernom s rovnakým názvom. Aj keď sa dejovo od filmu výrazne odlišuje, zachováva si jeho základnú štruktúru – príbeh o troch výrazných postavách, ktoré sa ocitnú v netradičnej aliancii. 

V komikse sa k Deadpoolovi a Wolverinovi pridáva aj Kapitán Amerika a všetci sa spolu vyberú do Severnej Kórey, kde ich čaká boj proti mutantským experimentom a Deadpool tu hľadá ženu, s ktorou má údajne aj dieťa. Čo týchto troch hrdinov spája? Všetkých ich ohrozuje Projekt X a okrem toho zisťujú, že v Deadpoolovej minulosti vznikla nebezpečná hrozba, pred ktorou musia ochrániť svet!

Komiks dokonale vykresľuje charakter Deadpoola, rovnako ako to bolo aj vo filme. Deadpool je pod svojím oblekom a maskou skutočným hrdinom, ktorý chráni ľudí, bojuje za spravodlivosť a túži po uznaní, pričom jeho humor je akýmsi obranným mechanizmom, vďaka ktorému sa sám vyrovnáva so svojím osudom a smútkom, čo komiks dokonale vystihuje.

Priprav sa na dávku humoru Wadea Wilsona, zmysel pre spravodlivosť Stevea Rogersa a neľútostný boj a vážnu tvár Logana! Komiks je dostupný v českej aj anglickej verzii.

ZDROJ: stránky komiksu Deadpool - The Good, the Bad and the Ugly

4. Deadpool vs. Old Man Logan

Komiksová séria od Marvelu, ktorá sa zameriava na spojenectvo Deadpoola a staršieho Wolverina, známeho ako Old Man Logan. ​​Príbeh sa točí okolo objavenia nového mutanta s omega úrovňou schopností. Logan, alias Wolverine, sa ho snaží nájsť a ochrániť, ale Deadpool sa mu v do toho neustále pletie. Ich odlišné osobnosti, metódy a motivácie vytvárajú komický kontrast.

Zaujímavým aspektom komiksu je rozvíjanie vzťahu medzi Deadpoolom a Old Man Loganom. Ich vzájomná antipatia sa postupne mení na akési neochotné spojenectvo, čo sme mohli sledovať aj vo filme Deadpool a Wolverine.

Old Man Logan je jednou z najobľúbenejších verzií Wolverina čo sa týka komiksov a v kombinácii s Deadpoolovým humorom sa príbeh dostáva na novú úroveň! Presvedč sa o tom sám(a) a prečítaj si tento komiks!

ZDROJ: stránky komiksu Deadpool vs. Old Man Logan

3. Wolverine: Enemy of the State

V tomto príbehu sa Wolverine ocitá na úteku pred vládou, ktorá ho označila za nebezpečného zločinca. Príbeh sa odohráva v dystopickej budúcnosti, kde sú mutanti prenasledovaní a vláda sa snaží o ich úplné vyhladenie. Wolverine, ktorý sa ocitá uprostred tejto vojny, je obvinený z teroristických útokov a je nútený utiecť pred vládnymi jednotkami.

Počas svojho úteku sa Wolverine stretáva s rôznymi spojencami a nepriateľmi, pričom sa snaží odhaliť pravdu o zločinoch, ktoré mu boli pripísané. Musí sa vyrovnať nielen s fyzickými útokmi, ale aj s psychickými následkami svojich činov a s otázkami o svojej vlastnej identite.

Tento komiks vykresľuje osud Logana, ktorý je vytlačený na okraj spoločnosti a ktorý sa vyrovnáva so svojimi činmi. Práve v takejto situácii sa ocitol aj Wolverine z filmu Deadpool a Wolverine, a preto by si mal tento komiks prečítať každý, komu sa páčila táto verzia Logana.

Komiks nájdeš na tomto odkaze!

ZDROJ: castlefineart.com

2. Wolverine #154-155

Dve epické čísla komiksu Wolverine, ktoré predstavujú ešte epickejšiu bitku medzi Wolverineom a Deadpoolom. Tento súboj je natoľko významný, že sa stal legendárnym medzi fanúšikmi oboch hrdinov.

V týchto komiksoch sa Wolverine a Deadpool stretnú v konfrontácii, ktorá je plná akcie, humoru a napätia. Ich odlišné osobnosti a schopnosti vytvárajú explozívnu zmes, ktorá vedie k akčným a násilným súbojom, ktoré sú premietnuté aj do filmu Deadpool a Wolverine. Film dokonca kopíruje špecifické gestá a pohyby Logana a Wadea z tohto komiksu. 

Práve tieto komiksové bitky medzi Wolverineom a Deadpoolom sú považované za jedny z najpamätnejších v histórii Marvelu.

Ak si si užil(a) scény, v ktorých sa Deadpool a Wolverine ocitli v klbku a uštedrili si pekné aj nepekné údery, tak práve tieto dve komiksové čísla ti ukážu ich rivalitu v pravom slova zmysle.

ZDROJ: stránky komiksu Wolverine #154-155

1. Deadpool by Joe Kelly

Deadpool od Joea Kellyho je považovaný za jednu z najvplyvnejších a najzábavnejších komiksových sérií s touto postavou. Kellyho prístup k Deadpoolovi výrazne ovplyvnil to, ako vnímame tohto antihrdinu dnes.

O čom vlastne Joe Kelly píše? Komiks predstavuje Deadpoola ako šialeného žoldniera s regeneračnými schopnosťami, ktorý trpí psychickými poruchami a má extrémne násilné sklony. Napriek tomu, pod touto maskou šialenca sa skrýva človek, ktorý túži po priateľstve a uznaní.

Kellyho príbeh sa zameriava na Deadpoolove pokusy o zmenu a nájdenie svojho miesta vo svete. Často sa zapletie do absurdných a nebezpečných situácií, pričom jeho vnútorné konflikty a humor vytvárajú jedinečný mix.

Práve Joe Kelly zadefinoval Deadpoola tak, ako ho poznáme dnes a tento komiks by si nemal nechať ujsť žiadny fanúšik tohto ikonického antihrdinu. Okrem iného sme presne tieto aspekty Deadpoolovej povahy videli vo filme Deadpool a Wolverine (nebudeme spoilerovať, pokiaľ si film ešte nevidel/a :-) ).

Joe Kelly je spoluautorom rôznych Deadpool komiksov, napríklad:

ZDROJ: stránky komiksu Deadpool od Joea Kellyho

Ktorý komiks bol predlohou filmu Deadpool a Wolverine?

Tak, ako sme na to v MCU zvyknutí, filmy nie sú nikdy natočené podľa 1 komiksu. Deadpool a Wolverine nie sú žiadnou výnimkou, pretože neexistuje žiadny komiks, ktorý by presne kopíroval dej filmu. Samozrejme, tvorcovia nám priniesli na filmové plátna prvky, ktoré najviac vystihujú toto ikonické duo a môžeme skonštatovať, že sa im to podarilo na 100%.

Čo ťa ale môže zaujať, ak si si film užil, je vyššie uvedených 5 komiksov, ktoré aspoň sčasti poslúžili ako inšpirácia pre film, respektíve vykresľujú postavy Deadpoola a Wolverina a ich vzájomný vzťah tak, ako sme mali možnosť vidieť vo filme. 

Deadpool a Wolverine majú vo svete komiksov obrovské množstvo príbehov, ktoré stoja za prečítanie a ktoré možno inšpirujú ďalší film alebo seriál MCU. Prečítaj si tieto príbehy a spoznaj dvoch obľúbených mutantov skôr, než sa spoločne ocitnú v ďalšom filme alebo seriáli od Marvel.

Bye, bye, bye a vidíme sa pri ďalšom článku! ;-)

Prečítaj si aj: