10 najlepších manga noviniek roka 2024

Rok 2024 sa pomaly, ale isto, blíži k záveru a v tomto štádiu si môžeme dovoliť povedať, že poznáme 10 najlepších začínajúcich manga sérií tohto roka.

Či už si fanúšikom klasických shonen príbehov alebo máš radšej romantické príbehy, v našom výbere si určite nájdeš to svoje. 

Ale, aby sme zbytočne nestrácali čas, poďme sa pozrieť na konkrétne mangy a o čom vlastne sú!

10. My Name is Shingo

Príbeh začína láskou dvoch žiakov základnej školy - Marin a Satoru, ktorí sa rozhodnú, že si adpotujú robota menom Monroe. Ale Monroe by chcel spoznať svojich skutočných rodičov. Manga sleduje vývin robota, jeho hľadanie vlastného miesta vo svete a jeho vplyv na Marin a Satoru.

Autorom je Kazuo Umezz, ktorý stojí za hororovou sériou Orochi a po Junjim Itoovi je druhým nejaznámejším hororovým mangakom. V tomto diele autor kombinuje hororové prvky s jedinečným sci-fi príbehom.

Manga má jedinečný štýl rozprávania, ktorý navodzuje atmosféru snov a bizarnosti. Riadi sa vlastnou logikou a vôbec sa nespolieha na bežné spôsoby rozprávania, čo môže byť pre niekoho neko neatraktívne, no pre fanúšikov netradičných príbehov je tento príbeh skvelou voľbou.

9. I See your Face, Turned Away

V tejto mange spoznáš nezávislé príbehy štyroch tínedžerov, ktorí sa musia vysporiadať s neopätovanou láskou. Uprostred toho všetkého je dievča menom Hikari a myslí si, že jej bude lepšie mimo tej všetkej drámy. Až kým si nezačne predstavovať románik s najlepšou kamarátkou alebo pekným chlapcom z triedy. Ale chce sa Hikari skutočne stať súčasťou toho všetkého?

Tento príbeh od Rumi Ichinohe si odniesol cenu Kodansha Manga Awards 2024 v kategórii shojo manga.

Fanúšikovia romantiky sa delia na dve skupiny. Tí, ktorí majú radi jednoduché príbehy o funkčných vzťahoch a tí, ktorí obľubujú romantiku skombinovanú s melanchóliou. Táto manga je skvelou voľbou pre druhú skupinu, pretože téma neopätovanej lásky je v živote bolestivá a v literatúre vytvára dokonalý priestor pre drámu.

8. You and I are Polar Opposites

Dokáže fungovať vzťah dvoch odlišných ľudí? Suzuki je energická, rada rozpráva, vždy chce zapadnúť do partie, no nedokáže nahlas vysloviť svoj názor. Tani je tichý chlapec, ktorému nezáleží na tom, čo si druhí myslia a nemá problém povedať, čo si myslí, keď to potrebuje. Sú si títo dvaja skutočne súdení alebo ich vzťah stroskotá na ich rozdieloch?

Rom-com manga od Kocha Agasawa prináša pútavý príbeh, ktorého postavy sú často prirovnávané k postavám Marin a Gojo z mangy My Dress-Up Darling.

Ak máš rád(a) subžáner romantiky o vzťahoch protikladných osobností, rozhodne si prídeš na svoje. Navyše, schopnosť vyslovenia vlastného názoru je vo vzťahu aj v živote dôležitá a častokrát vďaka tomu môžeme v mange vidieť pocitovo hlbšie momenty.

7. Fool Night

Budúcnosť pre ľudstvo nevyzerá vôbec nádejne. Husté mraky bránia slnečnému žiareniu, aby sa dostalo na Zem, čo spôsobí zánik veľkého množstva rastlinného života a tým pádom bude stále menej a menej kyslíka. Aby sa tomuto problému predošlo, bola vyvinutá špeciálna technológia, vďaka ktorej sa ľudia dokážu meniť na rastliny. Vďaka tomu sa produkuje stále kyslík, no takáto premena prináša aj nevýhody. Kamiya si už nedokáže dovoliť matkine lieky ani jedlo a ako jediné možné východisko vidí transfloráciu, ktorá je finančne odmenená.

Fool Night je dystopická sci-fi séria, ktorá čitateľa prinúti zamyslieť sa nad viacerými morálnymi otázkami: Do akých závažných rozhodnutí nás dokáže zahnať chudoba? Prečo chudobní musia obetovať svoje životy pre druhých a bohatí nemusia? Príbeh od Kasumi Yasudu rozoberá problémy modernej doby, varuje nás pred možnými následkami ľudskej aktivity a dáva do popredia otázku rozdielu medzi bohatými a chudobnými.

6. The Fable

Fable je príbeh a zároveň meno legendárneho nájomného vraha, ktorý počas svojej kariéry zniesol zo sveta už veľa životov a potrebuje čas na oddych. Jeho nadriadený súhlasí s tým, že čas v civile by mu mohol prospieť. Fable teda začína nový život s krycím menom a snaží sa zapadnúť medzi bežných ľudí v byte s papagájom. Prispôsobiť sa nebude vôbec ľahké, no ak chce ostať v utajení, nemá na výber.

Séria Fable od Katsuhisa Minami získala 41. ocenenie Kodansha Manga, čo je skutočná pocta, ktorá je zárukou kvality. Manga ti odhalí zaujímavé aspekty života nájomného zabijaka a tiež jeho myslenie. Zistíš, čo robí nájomný vrah, keď nie je v práci, ako vníma všedné starosti každodenného života a mnoho ďalšieho. Je to niečo ako Way of the Househusband bez manželky a dieťaťa, ale s jedným papagájom a kopou krvi navyše!

5. Marriage Toxin

V tematike nájomných vrahov pokračujeme aj pri mange Marriage Toxin. Gero je jedným z členov klanu nájomných vrahov a nemá chuť sa zaoberať niečím, ako je svadba či výchova detí. Jednoducho je spokojný. Ale keď mu rodina povie, že on alebo jeho sestra musia splodiť dediča, všetko sa zmení. Gerova sestra je šťastne zamilovaná do ženy a tento vzťah jej Gero nechce ničiť a napokon v kútiku duše si myslí, že láska v jeho živote nemusí byť až tak zlá. Keďže je v tomto smere Gero úplne stratený, stretáva sa s Kinosaki, dievčaťom ktoré sa živí podvodným dohadovaním manželstiev, aby našiel skutočný vzťah.

Vynikajúca akčná komédia o nájomnom vrahovi, ktorý sa pokúša nájsť vzťah vďaka podvodníčke na svadby od Joumyaku nemôže byť sklamaním.

4. My Love Story with Yamada-kun at Lv999

Po rozchode s priateľom sa vysokoškoláčka Akane Kinoshita rozhodne utopiť smútok v MMO hre. Vďaka hre spozná nových priateľov, no nikto z nich nie je tým, kým sa v online priestore zdá byť. Najzaujímavejšie je, že drsný elf je v skutočnosti Akito Yamada, chlapec z jej mesta, ktorý je utiahnutý a s nikým sa nestretáva. Keď však Akane stretne na jednom serveri svojho bývalého, predstiera, že Yamada je jej priateľ. No po tom, ako sa Akane a Yamada stretnú v skutočnom živote, vytvorí sa medzi nimi skutočne nečakané puto.

Ak hrávaš online hry a vybudoval(a) si si vďaka nim významné vzťahy, tento príbeh tebou zarezonuje. Je to príjemný rom-com príbeh, pretože vzťah dvoch hlavných postáv sa vyvíja prirodzeným spôsobom a môžeš si ho dokonca vychutnať aj v anime adaptácii.

3. Gokurakugai

Tao a Alma vyriešia v nadprirodzenej oblasti Gokurakugai akýkoľvek problém, ak klient zaplatí adekvátnu cenu. Prijímajú zákazky od každého a riešia problémy každého druhu, od tých všedných až po tie paranormálne - či už je to odstránenie nečistoty alebo zničenie monštier požierajúcich ľudí.

Yuto Sano, autor tejto série, je víťazom ceny Gessan Newcomer Award z roku 2017, kedy mal len 20 rokov. Gokurakugai je zárukou kvality, ktorú skladá napínavý príbeh, krásna kresba a skvelý kontrast medzi dvoma hlavnými postavami, ktorý vytvára jedinečnú dynamiku.

2. Gachiakuta

Rudo žije v okrajových štvrtiach lietajúceho mesta, v ktorom sú chudobní utláčaní bohatými a všetko nepotrebné vrátane odpadu sa zhadzuje do tzv. priepasti. Rudo trávi dni prehrabávaním odpadkov, kde hľadá užitočné veci. Jedného dňa je však krivo obvinený z vraždy a sám je zhodený do priepasti. No z vyhodených odpadkov sa zrodili monštrá a ak chce Rudo prežiť a dosiahnuť spravodlivosť, musí sa stať tzv. Čističom, ktorí proti monštrám bojujú.

Autor tejto série, Kei Urana, bol asistentom Atsushiho Ohkuba v čase keď vznikala manga Fire Force, čiže učil sa priamo od majstra. Gachiakuta je skvelou voľbou pre fanúšikov dystopických fantasy sérií ako napríklad Deadman Wonderland.

1. Fragrant Flower Blooms With Dignity

Dvaja ľudia. Dve odlišné školy. Chlapčenská škola Chidori, ktorá prijíma len odpad spoločnosti, stojí hneď vedľa súkromnej akadémie Kikyo, ktorú navštevujú len dievčatá z najvyššej vrstvy spoločnosti. Študent Chidori, Rintaro, pracuje v rodinnej cukrárni, kde sa stretne s Kaoruko, študentkou prestížnej školy Kikyo. V tom momente jeden druhému padnú do oka. Dokážu si títo dvaja vytvoriť vlastnú spoločnú cestu a vyhnúť sa prekážkam, ktoré im stoja v ceste?

Máš rád(a) mangu s posolstvom? Morálny odkaz v tejto romantickej sérii od Saka Mikami je jasný - nesúď ľudí na základe ich okolia či prostredia. Postavy z odlišných prostredí sa stretávajú a zisťujú, že ich predsudky neboli vôbec správne a na pozadí tohto morálneho ponaučenia sa vyvíja dojemný vzťah na štýl Rómea a Júlie.

Záver

Ak obľubuješ akčnejšie príbehy a romantika nie je tvoja šálka kávy, za úvahu stoja série Gachiakuta, Gokurakugai a okrajovo aj The Fable a Marriage Toxin

Pre fanúšikov romantiky a rom-com žánru sa v zozname TOP 10 manga noviniek roku 2024 nájde toho o kúsok viac a rozhodne by nemali prehliadnuť série Fragrant Flower Blooms With Dignity, My Love Story with Yamada-kun at Lv999, You and I Are Polar Opposites, I See Your Face, Turned Away a okrajovo aj manga Marriage Toxin.

Z dystopického žánru odporúčame spomedzi tohtoročných noviniek mangy Gachiakuta a Fool Night.

Ak ti nevadia netradičné príbehy a si otvorený/á jedinečnému štýlu, odporúčame novinku od hororového mangaku Kazua Umezza - My Name is Shingo.

A fanúšikov príbehov o bývalých nájomných zabijakoch, ktorý sa snažia zapadnúť do sveta bežných ľudí rozhodne nesklame manga The Fable, ktorá vychádza v cenovo výhodných omnibusových vydaniach.

 

Veríme, že si spomedzi nových manga sérií vyberieš svojho favorita!

 

Prečítaj si aj: